Rod Cassel

zdroj
Rod Casselů je jeden z malých severských rodů s několika rytíři a nepočítá se mezi vznešené a urozené. Jeho důležitost a vůbec záznam jeho existence naopak vychází z toho, že slouží na Zimohradu strážci Severu, a byl tak přímým vazalem rodu Starků, v současnosti poslední přežívající členové rodu Boltonů.

Není známo, kdy byl první Cassel přijat do služby na Zimohradu, ale posledních několik generací pevnost uctivě považovalo za svůj domov a přizpůsobilo tomu i vlastní znak, kde je deset bílých vlčích hlav ve čtyřech sestupných řadách na šedém poli s černým lemováním. A úplně poslední generace, která se objevila i v knihách a seriálu, prokázala, možná bohužel, tuto svou oddanost a úctu víc, než mohl kdo očekávat.

Nejstarší Martyn Cassel, hrdý Seveřan a otec čtyř dětí, odjel spolu s Eddardem Starkem do Robertovy rebelie a zemřel u Věže radosti v Rudých horách Dorne v bitvě se třemi členy (v seriálu se dvěma) Aerysovy Královské gardy, když se jeho lord pokoušel vysvobodit z věže svou sestru Lyannu. Na Sever už se tak nedostal ani on ani jeho tělo a Martyn zůstal pohřbený pod mohylou nedaleko Věže.

Ani jeho synové neměli o moc větší štěstí. Do dospělosti z nich přežil pouze Jory, který se během rebelie zúčastnil svatby Neda jako člen jeho posádky. A zatímco Nedova manželka Catelyn v seriálu tvrdila, že Ned obřad uvedení na lože zakázal, protože by se nehodilo, aby ve svůj svatební den někomu rozbil čelist, v knize se odehrál a Jory ve snaze ji svléci, jak velí tradice, její róbu roztrhal.

Jenže o něco později se stal kapitánem stráží na Zimohradu, odjel s částí posádky na jih, když byl Ned jmenován pobočníkem krále Roberta I. Bratheona, a jako pro jeho otce a mnoho dalších Seveřanů už pro něj neexistovala cesta zpět (v seriálu vinou Jaimeho Lannistera, v knize jednoho z jeho strážných). V jeho případě pouze pro jeho tělo, jež skončilo na zimohradském hřbitově vedle svého dědečka.

Z rodiny Casselů tak nakonec zůstal jen ser Rodrik, Martynův mladší bratr, postarší, houževnatý, věrný, odvážný a třikrát ženatý rytíř, jemuž se poštěstilo mít pouze dcery, z nichž dětství přežila jediná, Beth Cassel, děvče s kaštanovými kadeřemi a na začátku jedna ze společnic Sansy Stark. Rodrik nejdřív působil jako zbrojmistr Zimohradu, byl proslulý svými licousy a spokojeně si žil mezi nelibostí k hudbě a cvičením mladých lordů a panošů.

Po náhlé cestě na jih s Catelyn Tully si ale licousy oholil, a když se vrátil zpátky domů, byl jmenován kastelánem a v podstatě byl tím, kdo se musel starat o nelehké záležitosti obrany opuštěného Severu, zatímco jeho lord Ned dlel v Králově přístavišti a později jeho lord a král Robb Stark vytáhl do války. Jenže když se ukázalo, že je to nad jeho síly, a jeho nepřátelé mu přerostli přes hlavu, respektive ho rovnou stáli život, když je podcenil a věřil lidem, kterým neměl (v seriálu šlo o Greyjoye, v knize o proradné Boltony před Zimohradem), osud vymírajícího rodu zůstal na malé Beth, jež se prozatím ocitla jako rukojmí na Hrůzově.

Jory Cassel
zdroj

Členové rodu Casselů na začátku ságy:

  • ser Rodrik Cassel, zbrojmistr Zimohradu, později kastelán
    • Beth Cassel, v knize dcera Rodrika
  • Jory Cassel, Rodrikův synovec, velitel stráží na Zimohradu

Žádné komentáře:

Okomentovat