Mroží lidé

Mroží lidé (Walrus-men) jsou mýtická rasa vyskytující se v legendách Lorathu a některých dalších místech, takže není potvrzeno, zda skutečně existovali. Totiž na Lorathu podle tamějších legend vyhladily Tvůrce bludišť, rasu, která tam měla pradávno postavit velká záhadná bludiště, stvůry z moří jako mořský lid, selkie či mroží lidé. A mistr Theron má za to, že legendy o takových podvodních bytostech z celého světa jsou založeny na Hlubokých, podivné rase pololidských, polorybích zlovolných bytostí sloužících temným podvodním bohům buďto jako nevolníci démonů z oceánu nebo jejich potomci s lidskými ženami. 

Ale jestli mroží lidé odpovídají svým popisem této rase, která existovala pouze podle Therona, nebo jestli to byli válečníci omezení na Chvějivé moře, kde se nachází Lorath, nikdo neví. Jediná pravděpodobná informace akorát je, že mají být podobní mrožům, nebo to mají být lidé schopní měnit se na mrože. 

zdroj

Na druhou stranu ale doopravdy existuje i Mroží lid. Není známo, jestli mezi nimi a mrožími lidmi má být nějaká souvislost, ale Mroží lid si říká klan divokých na Zamrzlém pobřeží, západním pobřeží za Zdí v Západozemí. Je to tedy jeden ze dvou klanů z pobřeží, ten druhý nosí na čepicích paroží zatímco Mroží lid mroží kly a nevychází spolu. Stejně jako s kanibalskými klany od ledové řeky, s nimiž často válčí.

Lidé z toho Mrožího lidu pod velením náčelníka Velký mrož mají tmavé oči, používají vozíky z mrožích kostí tažené velkými bílými psy, chovají sby, ženy se odívají do tuleních kůží a žijí v ledových chýších. A zatímco většina divokých uctívá staré bohy, někteří z pobřeží, možná i Mroží lid, bohy sněhu a ledu. 

Což jim ovšem nezabránilo nechat se nakonec přesvědčit, aby se přidali k ostatním divokým do armády Mance Nájezdníka a vyrazili s ním na jih na útěku před nebezpečím, které se za Zdí z rukou Jiných začalo šířit. Když potom jejich útok na Zeď neuspěl, utekli zpět na sever, ale nakonec se přidali k Tormundovi, který v knize vyjednal mír s Noční hlídkou a spoustu uprchlíků z bitvy provedl skrz Zeď. 


Žádné komentáře:

Okomentovat