Rod Hunter

zdroj

Šlechtický rod Hunterů sídlí v Dlouholukově, pevnosti u poloostrova Prsty ve východním Údolí, a ve znaku by měl mít pět do vějíře rozprostřených stříbrných šípů na hnědém poli, jak odpovídá jménu Hunter, tedy Lovec.

Objevil se dávno v době Prvních lidí a vystavěl si Dlouholukov v hornatém, zalesněném území. Jestli alespoň na čas někteří Hunterové svým zemím kolem Dlouholukova vládli jako králové, není známo, ale rozhodně se nakonec spojili s posledním králem Prvních lidí, Robarem II. Roycem. Ten se totiž snažil spojit všechny šlechtice Údolí do boje proti Andalům, jejichž invaze zahájená právě v Údolí víc než jen nabírala na obrátkách. Konkrétně Huntery prý přesvědčil porážkou lorda Huntera ve střelecké soutěži. Ačkoli podle některých zdrojů podváděl. 

Nicméně jim toto spojenectví nepřineslo mnoho užitku. Robara a jeho armádu porazil andalský ser Artys Arryn ve slavné bitvě Sedmi hvězd a prohlásil se králem Hor a údolí. Prvním lidem pak nezbylo, než utéct do hor, nebo pokleknout a přijmout Andaly jako své pány, jak Hunterové učinili.

Teprve to pro ně byl výhodný krok. Hned po dvou generacích se k Arrynům a k moci dostali hodně blízko, protože se Artysův vnuk Roland I. oženil s Teorou Hunter. Tedy se jejich rod může pyšnit i královnou. A to ne ledajakou. Prý to byla ona, kdo přivedl Rolanda na nápad postavit Orlí hnízdo. Ještě než se vzali, plánoval Roland výstavbu nového hradu, hezčího a lépe situovaného pro královskou dynastii než byla Měsíční brána. Teora mu prý připomněla, jak jeho dědeček porazil Robara II. útokem z vyvýšené pozice, a to ho inspirovalo usadit Orlí hnízdo na hoře Obrovo kopí. 

Další známý lord Dlouholukova byl až Alec Hunter v době vlády Jaehaeryse I. Targaryena. Ten se nedlouho po Jaehaerysově korunovaci účastnil Zlaté svatby Jaehaerysovy matky a lorda Rogara Baratheona a využil příležitosti, aby se s králem setkal při soukromé audienci, kde mohli lordi volně sdílet své názory. Alec při tom získal názor, že je mladý král poněkud přísný. 

Nejsou dostupné záznamy o tom, jak se Hunterové od té doby stavěli k různým problémům říše a svých lenních pánů Arrynů, kromě nepříjemného konfliktu po smrti lady Jeyne Arryn pár let po konci občanské války tanec draků. Jeyne zemřela bezdětná, podle její poslední vůle po ní měl vládu zdědit její bratranec Joffrey Arryn, jenže k moci se chtěli dostat i její rebelantský bratranec Arnold Arryn a bohatý obchodník Isembard Arryn z vedlejší rodové větve z Města racků. V Údolí se tehdy rozhořela legitimní válka, protože hlavně za Arnolda se postavili někteří mocní šlechtici, a situaci musely přijít uklidnit královské síly Aegona III. A ohledně Hunterů je v tomto konfliktu právě známo, že podporovali vůli Jeyne a sera Joffreyho, stejně jako ve výsledku král. 

Do zamotanějších politických machinací se tak Hunterové dostali až v průběhu samotné ságy, a to hned na dvou frontách.

Lady Janyce Hunter je provdaná za Edwyna Freye, pravnuka lorda Waldera Freye, a mají spolu dceru Waldu. Která je díky tomu, že její otec je prvorozeným synem (zemřelého) prvorozeného syna (zemřelého) prvorozeného syna lorda Waldera, druhou v pořadí po svém otci v linii Walderových dědiců. Protože podle obecných andalských zvyků má dívka bez bratrů přednost před svými strýci a bratranci. Jenže mnozí další Freyové se nebojí si cestu k moci uvolňovat i vraždou a navíc Janyce nemá tu nejlepší a nejsilnější možnou pověst. Prý se dobře ví, že měla aféru s mladším bratrem svého muže, Černým Walderem, jemuž nezáleží na stavu a příbuzenství žen, které se mu líbí. 

A na druhé straně je ještě nepříjemnější situace přímo v Dlouholukově. Tam po šedesát let vládl lord Eon Hunter, na začátku ságy už napůl chromý kvůli dně, s rukama plnýma jaterních skvrn a se třemi rozhádanými syny Gilwoodem, Eustacem a Harlanem.

Nejprve byl jedním z mnoha nápadníků ovdovělé Lysy Arryn (respektive zájemců o převzetí regentství nad Údolím), věnoval jí dokonce víno z vlastních sklepů a trávil čas v Orlím hnízdě. Byl tam, když Catelyn Stark přivedla Tyriona Lannistera jako vězně obviněného z pokusu o vraždu jejího syna Brana. A byl také v knize druhým, kdo se nabídl jako Lysyn šampion, když si Tyrion vyžádal rozsouzení soubojem, ačkoli fyzicky by souboje nebyl schopný – Lysa si nakonec stejně zvolila sera Vardise Egena, kterého zabil Tyrionův šampion, žoldák Bronn. A pak náhle zemřel a rozpoutala se lavina pomluv a podezření. Protože nezemřel přirozenou smrtí.

Novým lordem se stal Gilwood, téměř padesátiletý opilec přezdívaný Mladý lord Hunter, když jeho otci se říkalo Starý lord. Tomu se vůbec nelíbilo, když se s Lysou oženil Petyr Baeliš a po její smrti se ujal pozice Ochránce Údolí. Proto se v knize připojil k lordům deklarantům, opoziční skupině, která plánovala blokádu Měsíční brány a tak i zásob do Orlího hnízda a donucení Petyra z Údolí odejít. 

Jenže Petyr začal s deklaranty jednat, každého si získal pomocí jiného úplatku nebo slibu, a konkrétně Gilwooda se neobával vůbec. Eustace a Harlan Hunterové totiž vůbec ne potichu tvrdí, že Gilwood zabil jejich otce, aby konečně převzal Dlouholukov, a Petyr nakonec odhalil, že ho ve skutečnosti nechal zabít Harlan. A že nebude trvat dlouho, než se proti sobě obrátí všichni bratři a Eustace nebo spíš znovu Harlan zabije i Gilwooda. 

Členové rodu Hunterů na začátku ságy:

  • lord Eon Hunter, přezdívaný Starý lord Hunter, lord Dlouholukova
    • ser Gilwood Hunter,  přezdívaný Mladý lord Hunter, nejstarší syn a dědic Eona, později lord Dlouholukova
    • ser Eustace Hunter, syn Eona
    • ser Harlan Hunter, syn Eona

S neznámými příbuzenskými vztahy:

  • Janyce Hunter, manželka Edwyna Freye, matka Waldy

Žádné komentáře:

Okomentovat