Rod Tyrell

zdroj

Tyrellové, zlaté růže Roviny, rozsáhlý, bohatý rod disponující jednou z největších armád s podporou mnoha vazalů včetně flotily rodu Redwynů, lordů Štítových ostrovů, a momentálně i královskou flotilou, patří k mladším z velkých rodů Západozemí. Jako jedni z mála totiž nedatují svůj vznik v době Prvních lidí a své současné postavení si dokonce vysloužili v ještě nedávnějších událostech.

Sídlí ve Vysoké zahradě, nádherném zámku uprostřed Roviny, nejúrodnější oblasti Západozemí a srdci rytířství. Jejich znakem je zlatá růže na zeleném poli a motto zní „Rosteme do síly“. A jak pravdivé je, dokazuje nejen jejich strmý vzestup k moci, ale i vzhled, neboť většina z nich je alespoň v mládí velmi pohledná. Typický Tyrell má vlnité hnědé vlasy a hnědé nebo zlaté oči a většina z nich usiluje o titul rytíře, cvičí se ve zbrani a vědomostech a od prvních dětských krůčků se učí žít na skutečném jižanském dvoře plném intrik.

I přes relativně krátké působení v nejvyšších kruzích si také vysloužili už spoustu titulů. Jsou nazýváni nejen lordy Vysoké zahrady, ale i lenními pány Roviny, strážci Jihu, nejvyššími vojenskými veliteli Roviny, obránci Mokřad, a v době před dobytím Targaryeny byli Nejvyššími správci Vysoké zahrady.

Tyrellové po invazi Andalů

Před příchodem Andalů do Západozemí se rod Tyrellů v historii neobjevoval, a proto ani nikdy nevlastnil titul krále. Sloužili pouze jako správci Vysoké zahrady a do královské rodiny se mohli dostat pouze sňatkem, stejně jako další mladší rody Roviny, a jen za vlády Garlanda VI. Gardenera se jim poštěstilo převzít moc v Rovině v pozici regenta.

Jejich původ se totiž odvozuje až od doby spojení králů Roviny s Andaly a od Alestera Tyrella, andalského rytíře a dobrodruha, jenž se měl stát šampionem krále Gwayna V. Gardenera. Jeho starší syn se stal rovněž uznávaným rytířem, jenže zemřel v turnaji, a jeho mladší syn Gareth, který nikdy nebyl dostatečně zručný na rytířství, se pak rozhodl nenahradit otce v udatnosti, ale sloužit jako královský správce. A když i jeho syn Leo dokázal zastat správcovskou úlohu víc než dobře, stal se z úřadu dědičný titul.

Přesto, díky chytrým zásahům a sňatkům, ale mohou tvrdit, že jsou potomky Gartha Gardenera, údajného prvního krále Roviny a syna legendárního Gartha Zelenorukého, což měl být jeden z prvních lidí, kteří do Západozemí přišli. Měl mít moc přinášet velkou úrodu všude, kam vkročil, a díky němu tak jsou prý pole, zahrady a ženy v Rovině tolik plodné.

Když totiž vypukla občanská válka mezi rody Manderlyů a Peaků o to, která z dcer starého krále Gartha X. provdaných za ně dva se stane královnou, ser Osmud Tyrell v čele armády poskládané z mnoha okolních rodů rebely porazil a ukázal jim jejich místo. Také se mu povedlo získat zpět ruiny Vysoké zahrady, kterou vyrabovali Dornové, kteří využili slabosti a věku Gartha X., zabili ho a pronikli daleko do Roviny, a na volný trůn místo jedné z žen dosadil králova bratrance jako Merna VI. Tomu se za Osmundovy pomoci podařilo Vysokou zahradu, rod Gardenerů a celou Rovinu zase pozvednout a rozhodl se Tyrelly za jejich úsilí odměnit. Oženil Osmundova syna sera Roberta se svou nejmladší dcerou, a tak se v následujících generacích od Robertova syna Lorenta začala objevovat krev Prvních lidí a starých hrdinů.

Tyrellové v éře Targaryenů

Stejně jako samostatné království Roviny a vláda Gardenerů, i toto docela pohodlné postavení Tyrellů skončilo poté, co byli král Mern IX. a jeho potomci poraženi Aegonem Dobyvatelem v bitvě na Ohnivém poli během dobývání Západozemí. Stejně jako Lannisterové se totiž Gardenerové odmítli drakům podřídit a vytáhli proti nim s obrovskou armádou. Jenže tehdy se v jedné bitvě spojili Aegon, Rhaenys i Visenya na svých dracích a aliance západu neměla šanci.

zdroj

V té době spravoval Vysokou zahradu Harlen Tyrell a ani jemu nezbývalo mnoho jiného než se vzdát, jakmile vítězný Aegon dorazil i k zámku. Protože se ale vzdal bez boje a přísahal Aegonovi věrnost, jmenoval ho Aegon lordem Vysoké zahrady a věnoval mu i vládu nad Rovinou, když už nezbýval žádný Gardener a i oni měli pokrevní vazby na Gartha Zelenorukého, byť jen přes ženskou linii. 

Harlan pak prokazoval svou věrnost Targaryenům i nadále. Například s nimi vyrazil do První dornské války a bojoval v Princově průsmyku. Sice to byla velice bolestivá válka, protože přišel o mnoho mužů, ale když se Targaryenům podařilo zabezpečit Sluneční oštěp - protože většina dornských vojáků a lordů se jednoduše poschovávala po poušti, dostal s velkou důvěrou na starost potlačování revolt. Což se mus talo osudným, protože Dornové proti dobyvatelům vyrazili hned, jak draci zamířili domů, a když Harlen zamířil z Peklolesa, aby se vypořádal s nepokoji ve Vaithu a Slunečním oštěpu, i s celou armádou zmizel a už ho nikdy nikdo neviděl.

Jeho mladý syn Theo zatím zůstával doma, a tak se mohl chopit lordství. Vůbec se mu ale nechtělo chopit i dornské války, i když za ním na poradu přiletěl osobně Aegon I. K akci ho nakonec donutila až hrozba útoku Dornů za Rudými horami v samotné Rovině, ale nakonec víc než uvítal mír, který si Dornové vynutili po smrti královny Rhaenys a její dračice v Peklolese. Objevilo se totiž několik rodů z Roviny, kterým se nelíbilo, že Vysokou zahradu po Gardenerech získali právě Tyrellové. Měli za to, že by měla patřit jim, protože oni jsou potomky dětí Gartha Zelenorukého a prvních králů Gardenerů, zatímco Tyrellové jsou jen správci, kteří překročili své místo, a ke Gardenerům se přiženili přes mladší dceru. Theo proto musel věnovat spoustu sil upevňování moci Tyrellů, a aby mohl tyto nároky zamítnout, svolal dokonce koncil septonů a mistrů.

Ne každý Tyrell ale byl takto opatrný. Nedlouho poté stanul v čele rodu Tyrellů lord Bertrand, velmi známý opilec, jenž byl velmi rychle zamítnut jako možná náhrada odstoupivšího pobočníka krále kvůli své neschopnosti a obavám, že jeho nezvladatelní bastardi by byli ostudou říše. A nepoučil se dokonce, ani když se mu podařilo přežít nákazu třesavkou, která zabila mnoho lepších lidí. Jen čtyři dny po svém zotavení totiž spadl opilý z koně, což nepřežil. 

Na jeho místo nastoupil jeho syn Martyn Tyrell. Ani on nepatřil mezi nejschopnější, ale měl štěstí. Po vraždě správce královské pokladny bylo urgentně třeba zaplnit uvolněné místo. Septon Barth tehdy navrhl Martyna, kterého znal z časů své služby z Vysoké zahrady, protože sice možná neměl vysoký intelekt, ale zato jeho manželka lady Florence Fossoway už roky pevně držela v rukách účetnictví Roviny a zajistila zvýšení příjmů Vysoké zahrady o celou třetinu. Král Jaehaeyrs I. pak souhlasil, že to by mohlo pomoci celé říši a že královna by uvítala společnost nadané lady Florence, a povolal Tyrelly ke dvoru. Sedm království pak prosperovalo natolik, že vedle Královské cesty vznikly i Růžová, Mořská, Říční a zlatá cesta. 

Poněkud závažný problém tak pro Tyrelly nastal po prosperujících letech až v době občanské války známé jako Tanec draků. Ještě v předválečném období, když se v Harrenově na Velkém koncilu volil Jaehaerysův nástupce, mohli být Tyrellové pyšní. Lord Matthos se tam například ukázal s obrovským doprovodem pěti set vazalů, zbrojnošů a služebníků, čímž upozadil i bohatého lorda Tymonda Lannistera, který si jich přivedl "pouze" 300. A jeho syn se pak dvořil princezně Rhaenyře, dceři v Harrenově zvoleného krále Viseryse I. Jenže stejně jako mnoho jiných neměl úspěch, oženil se s jinou lady, měl s ní syna Lyonela a o několik let později právě jeho, celou Rovinu a vlastně celou říši uvrhli Rhaenyra a její poloviční bratr Aegon do chaosu.

Po smrti Viseryse I. a poté, co se Rhaenyra i Aegon II. oba korunovali vládci Sedmi království, byl lord Lyonel pouhým batoletem. Jeho regenty byla jeho matka, kastelán a správce Vysoké zahrady a nejprve se předpokládalo, že se přidají na stranu Hightowerů, svých vazalů, protože ser Otto Hightower byl pobočníkem mrtvého krále i Aegona II. a lady Alicent Hithtower rovnou Aegonovou matkou. Nicméně tak jednoduché to nebylo. Jejich vazalové se totiž rozdělili a válčili na obou stranách při podpoře obou královských sourozenců a Lyonelovi regenti rozhodli, že pro ně bude nejlepší zůstat neutrální. 

To se samozřejmě "králi" ani "královně" příliš nelíbilo a ser Ulf Bílý, který se stal dračím jezdcem původně na Rhaenyřině straně měl za to, že by měli být označeni za zrádce a že jemu by měla připadnout jejich Vysoká zahrada. Jenže Ulf pak zradil sám, přeběhl na Aegonovu stranu a nakonec byl otráven. I Aegon II. se ještě pokusil Tyrelly vyburcovat, i když méně výhružně. Když totiž na konci války znovu získal Královo přístaviště, ale přicházel o podporu a proti němu vyrazila armáda z Říčních krajin, zoufale žádal Tyrelly o podporu. Ale Lyonelova matka mu odpověděla, že pochybuje o věrnosti vazalů svého syna a ona jako žena jim nemůže velet sama, takže mu žádnou podporu poslat nemůže. A i Aegon brzy na to sešel jedem. 

Hightowerové nicméně zkoušeli postavit novou armádu a válčit dál, ale Garmund, mladší bratr lorda Hightowera, byl tou dobou pážetem ve Vysoké zahradě a podle Pravdivého pojednání velmistra Munkuna Lyonelovi regenti donutili Hightowery jejich plány odložit s tím, že za bratrovu neposlušnost by Garmund mohl zaplatit životem. Dovolili tak říši konečně hledat mír a obnovu a korunovaci úplně nového monarchy, Aegona III. 

Ani vláda Aegona III. se sice neobešla bez problémů, ale alespoň se obešla bez války a lord Lyonel zatím mohl dospět ve schopného mladého válečníka. Stejně jako Aegonův nejstarší syn Daeron, z nějž se stal velice brzy Daeron I. a nový dobyvatel. Rozhodl se totiž k říši konečně připojit vzpurné Dorne a Lyonel se k němu rád přidal v čele pěší armády, která dobyla Princův průsmyk. Daeron pak pouhý rok od své korunovace přinutil Sluneční oštěp vzdát se Targaryenům a jako první král sjednotil celý kontinent jižně od Zdi. A stejně jako Aegon I. uložil lordu Tyrellovi udržovat v Dorne mír. A stejně jako v případně Aegona I. mu tento plán nevyšel. 

zdroj

Lyonel přejížděl z pevnosti do pevnosti, lovil rebely, nutil Dorny zůstat v poddanství, a ne zcela bez podpory, lord Qorgyle z Dorne mu například pomohl potlačit jednoho z nejhlasitějších rebelů. Za tu dobu si také zvykl vyhazovat lordy z jejich postelí a zabírat si jejich komnaty pro sebe. A bylo to právě v Pískovcokameni Qorgylů, kde zatáhl za provaz zvonku u lordské postele a místo služebné tak na sebe vypustil stovku rudých škorpionů. Mistr Gareth ve svých Rudých píscích uvažuje, že to tak zařídil lord Qorgyle, jen neví, zda protože Lyonel nedostatečně oceňoval jeho pomoc, nebo proto, že byl lord Qorgyle sám rebel a jen Lyonela vmanipuloval do předem promyšlené pasti. V každém případě Lyonelova smrt zažehla řetězec nových revolt a do čtrnácti dnů bylo po jednotné říši. A když Daeron I. podnikl další brutální a krvavý útok, aby své vítězství obhájil, přišel o život sám.

Tyrellové nicméně zůstali Targaryenům i přes tak brutální nezdar stále věrní. Jeden z nejslavnějších rytířů, Leo Tyrell, se například účasntil první Blackfyrovy rebelie a bojoval pro Targaryeny. Nestihl se sice dostat do rozhodující bitvy na rudém poli, ale dosáhl několika důležitých vítězství proti podporovatelům Blackfyrů přímo v Rovině. A o něco později byl Luthor Tyrell, tehdy dědic Vysoké zahrady, dokonce zasnouben s princeznou Shaerou Targaryen. Bohužel, princezna Shaera utekla se svým bratrem prince Jaehaerysem a potají si ho vzala, načež lord Luthor skončil s lady Olennou Redwyne, jejíž targaryenský snoubenec rovněž zásnuby zrušil. 

Ani to ale nedonutilo Tyrelly jejich věrnost Železnému trůnu oslabit. K tomu došlo až poté, co Luthor sjel při lovu i s koněm z útesu a na jeho místo nastoupil jeho jediný syn Mace. Mace se oženil s lady Alerií Hightower, měl s ní čtyři děti a pod vedením své inteligentní matky Olenny zajistil, že Rovina prosperovala. A rovněž byl věrným vazalem krále Aeryse II. a na rozdíl od většiny ostatních velkých rodů až do hořkého konce nepomýšlel na jakékoli rebelantství.

Tyrellové v Robertově rebelii

Když princ Rhaegar Targaryen zmizel s lady Lyannou Stark a když Aerys II. nařídil popravu lorda Rickarda Starka a Brandona Starka, byly to události navýsost nepříjemné a problematické. A když nařídil lordu Arrynovi, aby mu poslal hlavy jeho chráněnců Roberta Baratheona a Neda Starka, Údolí Arrynů, Sever Starků a Bouřlivé krajiny Baratheonů povstali v rebelii a na svou stranu získali i Říční krajiny po sňatku s dcerami lorda Tullyho. Takové chování krále považovali za tyranii a tyran podle nich ztratil právo vládnout. Tyrellové a Rovina ovšem pořád stáli za Aerysem a Mace vyslal armádu proti Robertovi. Dokonce nad ním zvítězil v bitvě u Jasanobrodu, což byla jediná porážka, kterou Robert za celou válku utrpěl, a byl nucen dát se na ústup do Říčních krajin. Respektivne hlavní zásluhy, i když si je Mace rád připisuje, drží jeho vojevůdce Randyll Tarly.

Povzbuzený tímto vítězstvím se poté Mace místo pronásledování poražených vydal na pochod do Bouřlivých krajin, kde celý rok obléhal Bouřlivý konec s Robertovými bratry (a v seriálu Stannisovou manželkou) uvnitř. Téměř je vyhladověl k smrti, ale nakonec padl princ Rhaegar, Aerys byl zabit během vyplenění Králova přístaviště Lannistery a Ned Stark za vítězné rebely dorazil do Bouřlivého konce vyjednat konec posledního odporu. A když Tyrellové pochopili, že není jiná možnost, než pokleknout před novým králem, Robert Maceovi odpoustil a přijal ho jako svého vazala.

Tyrellové dnes

Z toho důvodu, že původně šlo o velké podporovatele Targaryenů, si Viserys Targaryen během svých let v exilu po rebelii a útěku ze Západozemí myslel, že by mohli být jednou z jeho hlavních opor, až se vrátí domů získat Železný trůn. Jenže návrat se mu nikdy nepodařil a v současnosti, kdy se zatím poslední generace vyšplhala výš, než se jí kdy mohlo zdát, je velmi nejisté, že by návrat Targaryenů doopravdy uvítali.

Jsou velmi hladoví po moci, bravurně ovládají hru o trůny, v současnosti především prostřednictvím inteligentní Olenny Tyrell, a jejich bohatství, síla sta tisíce mužů a dostatek zdrojů z nich dělá obávané nepřátele a vítané spojence pro jakýkoli další rod. Především pro Lannistery. Ač totiž na počátku války pěti králů rozpoutané průvodně mezi Lannistery a Starky provolali novým králem Renlyho Baratheona a dali mu za královnu mladičkou Maceovu dceru Margaery, po Renlyho vraždě se rychle nechali přesvědčit k podpoře Lannisterů. Nejmladší syn Mace Loras se stal členem Královské gardy, Margaery se provdala za Joffreyho a po jeho smrti Tommena a Mace se stal správcem lodí a pobočníkem krále.

A ačkoli je v knize toto spojenectví ještě může hodně stát, protože po smrti Tywina Lannistera se z nich Cersei Lannister rozhodla udělat své osobní nepřátele, a protože Lannisterové mají nepřátel ještě stále dostatek, nemohou už od nich tak snadno odejít. Což se jim stalo osudným v seriálu, kde byl Loras jako jediný Maceův syn zatčen církví, stejně jako Margaery (v obou případech šlo o obvinění, která se v knize nevyskytují), a přestože by nakonec svou inteligencí a manipulací s lidmi dokázali vyváznout, nechala je Cersei i s Macem a mnoha dalšími členy rodu zemřít během výbuchu Velkého Baelorova septa, který zorganizovala, a Olenna se nakonec otrávila, když Lannisterové dobyli Vysokou zahradu.

Což v knize zatím nehrozí, ale na Vysokou zahradu by tam mohli zaútočit Železní pod velením nového krále Eurona Greyjoye. Zatímco však v seriálu byl zámek prakticky bezbranný, v knize tam zůstává nejstarší Maceův syn, inteligentní Willas se svou pochroumanou nohou, která stála za obnovu staletí trvající nevraživosti s Martelly. Během klání proti Oberynovi Martellovi spadl totiž na Willase kůň a doživotně mu pohmoždil nohu. Oba sice zůstali v kontaktu a neměli mezi sebou žádnou zlou krev, Oberyn dokonce přispěl k tomu, že je z Willase bravurní sokolník, ale jejich rody své spory jen prohloubily. A stejně tak se v poslední době dostali do konfliktu s Florenty, a to nejen kvůli staré nevraživosti o lordství Vysoké zahrady a kvůli tomu, že Florentové se postavili na stranu Stannise Baratheona, ale právě pro jejich podporu rivala je zbavil ještě Joffrey Baratheon jejich sídla a Stráž u Jasné vody věnoval Willasovu mladšímu bratrovi Garlanovi. 

Vzhledem k tomu, že je rod Tyrellů ale značně rozrostlý a zasahuje do mnoha institucí, dějem ještě mohou různě zamíchat i ti členové, kteří se od královského dvora drží dál.

Loras Tyrell
zdroj

Současní členové rodu Tyrellů na začátku ságy:

  • lord Mace Tyrell, syn Luthora a Olenny Redwyne, lord Vysoké zahrady, lenní pán Roviny, nejvyšší vojenský velitel Roviny, obránce Mokřad, strážce Jihu, správce lodí, pobočník krále.
    • lady Alerie Hightower, manželka Mace
    • Willas Tyrell,  nejstarší syn a dědic Mace a Alerie
    • lord Garlan Tyrell, syn Mace a Alerie, přezdívaný Garlan Galantní, později lord Stráže u jasné vody
      • lady Leonette Fossoway, Garlanova manželka
    • ser Loras Tyrell, syn Mace a Alerie, přezdívaný Rytíř květin, rytíř Královské gardy, původně lord velitel Duhové gardy Renlyho I. Baratheona, v seriálu jediný syn a dědic
    • královna Margaery Tyrell, dcera Mace a Alerie, manželka krále Renlyho I. Baratheona, později Joffreyho I. Baratheona, později Tommena I. Baratheona, královna Sedmi království
  • lady Mina Tyrell, dcera Luthora a Olenny Redwyne, manželka lorda Paxtera Redwyna, matka Horrase, Hobbera a Desmery Redwyne
  • lady Janna Tyrell, dcera Luthora a Olenny Redwyne, manželka sera Jona Fossowaye
  • Garth Tyrell, strýc Mace, zvaný Garth Hrubián, lord senešal Vysoké zahrady
    • Garse Květina, bastard Gartha
    • Garrett Květina, bastard Gartha
  • ser Moryn Tyrell, strýc Mace, lord velitel Městské hlídky Starého města
    • Leo Tyrell, Morynův druhý syn, zvaný Líný Leo, akolyta v Citadele
    • ser Theodore Tyrell, nejstarší syn Morynova zesnulého syna Luthora a Elyn Norridge
      • lady Lia Serry, manželka Theodora
      • lady Elinor Tyrell, dcera Theodora a Liy
      • Luthor Tyrell, syn Theodora a Liy
    • mistr Medwick, druhý syn Morynova zesnulého syna Luthora a Elyn Norridge
    • lady Olene Tyrell, dcera Morynova zesnulého syna Luthora a Elyn Norridge, manželka sera Lea Blackbara
  • mistr Gormon, strýc Mace
  • ser Olymer Tyrell, syn zesnulého Quentyna Tyrella, bratrance Mace
    • lady Lysa Meadows, manželka Olymera
    • Raymund Tyrell, nejstarší syn Olymera a Lysy
    • Rickard Tyrell, syn Olymera a Lysy
    • lady Megga Tyrell, dcera Olymera a Lysy
  • mistr Normund, bratranec Mace, mistr v Černé koruně
  • lady Victara Tyrell, dcera zesnulého sera Victora, bratrance Mace, matka Alysanne Bulwer
  • ser Leo Tyrell, syn zesnulého sera Victora, bratrance Mace
    • lady Alys Beesbury, manželka Lea
    • lady Alla Tyrell, nejstarší dcera Lea a Alys
    • lady Leona Tyrell, dcera Lea a Alys
    • Lyonel Tyrell, nejstarší syn Lea a Alys
    • Lucas Tyrell, syn Lea a Alys
    • Lorent Tyrell, syn Lea a Alys

Žádné komentáře:

Okomentovat