Casterlyova skála

zdroj

Casterlyova skála (Casterly Rock), nebo též jen Skála, je hlavní sídlo Západu a zároveň hrad rodu Lannisterů. Moment, Lannisterů? Proč je tedy Casterlyova?

Dříve, v době Prvních lidí a věku hrdinů, toto sídlo skutečně zbudoval rod Casterlyů, kteří sice vládli okolí tohoto hradu, ale nikdy se neprohlásili za krále. Začali jako vesničané, respektive Corlos, syn Casterův tak začal. Svůj osud ale změnil, když zabil lva, který terorizoval blízkou vesnici, a protože ušetřil jeho nevinná lvíčata, bohové mu měli posvítit na zlatou žílu v jeskynním doupěti onoho lva. A on v ní začal těžit, kopal stále hlouběji a hlouběji, až z obyčejného dolu udělal obrovský skalní systém, kde se se svou rodinou i usadil a opevnil. A během let ho jeho potomci neustále rozšiřovali a s ním i svůj vliv.

Pak se objevil Lann Chytrý, legendární podvodník, jenž údajně ukradl zlato slunce a rozzářil jím své vlasy, a jejich sídlo si zabral pro sebe. Někteří tvrdí, že je léčkou přiměl vzájemně se vybít, jiní, že hrad zamořil havětí a vypudil je, a další, že zplodil dítě s dcerou lorda Casterlyho a jelikož ten neměl jiné dědice, hrad na něj jednoduše přešel po jeho smrti. Od něj pak současní Lannisterové odvozují svůj původ a vládu nad Západem, jako králové, za něž se prohlásili, když nashromáždili dostatečnou moc, a jako lordi a strážci od dobytí Západozemí Aegonem I. Dobyvatelem.

Podobně jako u Starků, od usídlení Lannisterů v Casterlyově skále až do současnosti tyto tituly nepřešly na žádný jiný rod a ani lákavý, po Harrenově druhý největší, hrad nebyl podle legend nikdy dobyt.

zdroj

Casterlyova skála stojí na Západě na pobřeží Moře zapadajícího slunce hned u přístavního města Lannisport, a jak už napovídá její název, jde to pevnost vybudovanou prakticky v obrovské skále (přibližně 640 metrů vysoká, téměř 2 lígy dlouhá), podobající se podle některých spícímu lvovi. Tuto přirozenou obranu pak ještě zvyšují masivní hradby, další obranné pevnůstky, komplex tunelů a sklepení a dobře cvičená jednotka rudých plášťů, lannisterské stráže. Je to zkrátka tak úctyhodný hrad, že zapůsobil i na krále Rolanda I. Arryna a inspiroval ho k budování Orlího hnízda.

Mimo to má ale jako každý jiný hrad i sklady, kasárny, sály, stáje, nádvoří, Sál hrdinů sloužící jako hrobka udatným Lannisterům, Zlatou galerii plnou pokladů a navíc i prostory, kde byli v minulosti drženi lvi, nebo vnitřní přístav s doky a loděnicemi v mořem vyhloubených jeskyních, odkud se ozývá burácení oceánu. K hradu se tak snadno dostávají i zaoceánské lodě. I samotný hlavní vchod do Skály tvoří upravená přírodní jeskyně Lví tlama vysoká 61 metrů a dost široká pro dvacet jezdců. Dokonce na ní lze vedle septa najít i boží háj zvaný Kamenná zahrada s nepokáceným čarostromem, jedním z mála zbývajících v jižních zemích, přestože Západ vyznává víru v Sedm.

Nejvíc však Lannisterům v udržování moci pomáhají zlaté doly. Do spodní části Skály pronikají stovky šachet k žilám červeného a žlutého zlata, jehož záblesky se dají v kamenech najít i po tisícileté těžbě. Tedy doteď daly. Jak Tywin Lannister přiznal, žíly vyschly už před třemi lety. V knize sice nic takového řečeno nebylo a možná mají stále zásobu zlata, ale seriál přešel do bodu, kdy Lannisterové z hrdé lví skály nedokázali splácet své dluhy, kdy ani nedobytnost Skály neobstála, protože ji Tyrion Lannister po návratu domů ze svého vyhnanství po vraždě Tywina dobyl s armádou Neposkvrněných, a kdy ji po pádu zbytku své rodiny pravděpodobně nakonec sám převzal.

Žádné komentáře:

Okomentovat