Rod Vypren

zdroj

Rod Vyprenů je šlechtický rod, který sídlí někde v Říčních krajinách a má černou ropuchu na bílém leknínovém listu na zeleném poli ve znaku. A původem jsou to Andalové, takže se v Západozemí ocitli až během invaze Andalů.

Tehdy válečný náčelník Vorian Vypren se svými rytíři útočil na centrální Západozemí a účastnil se proslulé bitvy u Vdovina brodu, kde je tři synové lorda Darryho zadrželi po celý den a noc, než se Vorianovi konečně povedlo prorazit, mladé Darrye zabít a dobýt si nějaké území. Na to se tam jeho rodina usadila a stal se z ní lordský rod.

Brzy se pak z Vyprenů stali stejně hašteřiví říční lordi jako ze všech jejich sousedů a stejně jako jejich sousedům se jim přestalo líbit, jak se mění jejich králové a jak se o centrální Západozemí často přetahují cizí mocnosti. Když jim třeba vládl Arrec Durrandon, král Bouřlivého království, které se rozšířilo až za Trojzubec, byl lord Vypren jedním z těch, kdo doufali, že se okovů bouřlivých zbaví a budou si vládnout sami. A kdo velmi bláhově doufali, že jim k tomu pomůže Železný Harwyn Hoare. Tudíž mu lord Vypren jako mnozí další pomohl s jeho invazí do centrální Západozemí – jen aby se náhle ocitli pod jeho vlastní krutovládou. 

Ze stejného důvodu po dalších dvou generacích rádi pomáhali Targaryenům svrhnout Hoarey a stali se součástí nově etablovaných Říčních krajin. A u Targaryenů se velmi výrazně zapsali hlavně během tance draků, občanské války o Železný trůn mezi Aegonem II. a jeho poloviční sestrou Rhaenyrou. 

Někdy před válkou za vlády Viseryse I. se Sabitha Vypren provdala za druhorozeného Forresta Freye, jenž se nakonec stal lordem. Považovali ji za nemilosrdnou a chamtivou, údajně měla raději ženy než muže a říká se, že měla velmi ráda lady Alysanne Blackwood. Nicméně měli s Forrestem alespoň jednoho syna. A oba dva se po vypuknutí války jednoznačně postavili za černé Rhaenyry. 

Původně Sabitha zůstala doma, když její manžel vyjel do bojů, a ve Dvojčatech uvítala lorda Rodericka Dustina a jeho severské Zimní vlky, když pochodovali na jih a u Dvojčat překročili Zelený bodec Trojzubce. Jenže potom Forrest padl v bitvě u jezerního břehu proti armádě Západních krajin za zelené Aegona II. 

Tím mohlo zapojení alespoň Freyů ve válce snadno skončit, kdyby Sabitha nebyla rázná a rozhodná žena. Sama totiž oblékla zbroj a vyrazila v čele armády namísto svého manžela rovnou na Harrenov. Ten krátce po začátku války získal Daemon Targaryen, Rhaenyřin manžel, než ho zase opustil, aby se přidal k manželce k dobytí Králova přístaviště. A když Criston Cole s princem Aemondem za zelené, kteří k němu dorazili poté, slyšeli, jaký masakr se odehrál u jezerního břehu (kde západní armádu naprosto rozsekali), tedy že jsou na tom zelení bledě, nutně se potřebovali spojit se svým největším podporovatelem, zelenými z Roviny. Tudíž Criston z Harrenova zase vyvedl vojáky dál a Aemond začal na své dračici Vhagar bezhlavě vypalovat Říční krajiny. 

Tři dny poté, co se Harrenov takto podruhé ocitl opuštěný, ho obsadila Sabitha. K jejímu nepříjemnému překvapení se ale Aemond ještě vrátil, aby spálil veškeré dřevěné části hradu, a Sabitha si tak tak zachránila život, kdy se schovala v latríně. Načež se musela stáhnout do Dvojčat. 

Válka pro ni ale zdaleka nekončila ani teď. Ser Addam Velaryon se rozhodl prokázat Rhaenyře, že není jako dva neurození dračí jezdci, kteří ji pro zelené zradili u Tumbletonu v Rovině, a že pro ni toto ztracené městečko získá zpátky. Rozjel se proto po Říčních krajinách, posbíral bojeschopné muže (část ohromil svým drakem, část děsil tím, co by vítězství zelených znamenalo), a získal mezi jinými i rod Vyprenů. Osobně se k němu tedy připojili Sabithin otec a její bratři a i Sabitha, která na tomto tažení sdílela stan právně s lučištnicí Alysanne Blackwood. K tomu přesvědčil i Tullye, aby konečně vstoupili do války se svými vojáky. 

V Tumbletonu mezitím zůstávala armáda zelených, o níž Criston doufal, že se k ní připojí (nikdy se mu to nepodařilo) včetně dračích zrádců. Přišli o vedení, nedokázali se rozhodnout, co udělat dál, zasekli se na místě a neměli ani žádné zprávy o dění v Říčních krajinách. Černí je tak jednu noc nečekaně přepadli a připsali si další vítězství. Včetně zabití všech přítomných draků kromě jednoho. Zatímco, alespoň ze záznamů nevyplývá opak, Vyprenové bezpečně bitvu přežili. Nepodařilo se akorát město obsadit, protože na to neměli vybavení, a i když zelené připravili o spoustu mužů, důstojníků, draky a prince, nevybili všechny a zeleným se podařilo uzavřít brány. Addamova armáda se proto musela stáhnout, než se nakonec stáhli i zelení zpátky do Roviny.

Ani tak se černým nepodařilo předejít nepokojům, hlavně v hlavním městě, tudíž Rhaenyra nakonec utekla na Dračí kámen, kde už čekal Aegon II. a zabil ji. Což mohlo válku ukončit, nicméně černí stále odmítali přestat bojovat. Královo přístaviště obsadil Borros Baratheon a vrátil se tam i Aegon II. zatímco Tullyové shromáždili téměř 6000 veteránů a zelenáčů včetně Sabithy a jejích mužů a vyrazili proti městu. 

Borros jim vyrazil naproti, jeho armáda byla větší a bez ztrát, když se bojů do té doby neúčastnil, Borros si navíc nic nedělal z chlapců a žen v čele nepřítele. Ale také nebyla tak zkušená, zatímco říční lordi byli zocelení boji a byli zvyklí stát proti přesile. Setkali se tedy na Královské cestě nedaleko města, Borros za soumraku zavelel do útoku, zvládl zabít spoustu mužů a jeho armáda nadělala škody. Stejně nakonec neobstáli. Borros padl, když se odmítl vzdát, a vítězní Mládenci (mladí bratři Tullyové a Ben Blackwood) spolu se Sabithou a Aly slavnostně vstoupili do města, kde je bouřlivě přivítali jako znamení konce války (protože těsně předtím někdo otrávil i Aegona II.).

Nakonec tak korunovali malého Aegona III. jako posledního dostupného mužského Targaryena a kvůli jeho nezletilosti mu zvolili radu sedmi regentů. Sabithu při vybírání vhodných šlechticů kupodivu vynechali, ale podle septona Eustace jí to nevadilo. Raději se vrátila domů do Dvojčat a pomáhala s obnovou Říčních krajin. Také pořádala „vdovské trhy“, aby se postarala o veterány – pomáhala dávat dohromady vojáky Severu, kteří už neměli kam se vrátit, a ovdovělé či osiřelé ženy z jihu, případně je umisťovat do různých pozic na panství v okolí.

Ostatně, že to její vztahy k Targaryenům nepoškodilo, dokládá i jak o tři roky později přidala 600 mužů ke zvládnutí nástupnické krize, která se rozhořela v Údolí po bezdětné Jeyne Arryn až do ozbrojeného konfliktu, a jak o dva roky později plánovala hostit přímo Aegona III. Jeho regenti totiž připravovali královskou cestu po říši k oslavě jeho zletilosti, akorát Aegon ji nakonec zrušil.

A spojení s Freyi, ovšem s výrazně menší slávou, mají Vyprenové i dnes. Lord Lucias Vypren se oženil s Lythene Frey, druhou dcerou Waldera Freye, mají spolu dceru Elyanu, která jim dala už i vnuka, a syna Damona. Lucias a Damon se přitom účastnili rudé svatby, při níž Freyové a Boltonové zradili Starky, ale přežili masakr, pravděpodobně díky Luciasovu manželství. A potom Lucias Freyům pomáhal, když se snažili dopadnout psance z Bratrstva bez praporců poté, co se pod velením lady Kamenosrdce (Catelyn Stark, kterou po rudé svatbě oživili rituálem R’hllora) začali na Freyích mstít a zabili Merretta Freye. Jenže ztratil jejich stopu u Krásnotrhu.

Členové rodu Vyprenů na začátku ságy:

  • lord Lucias Vypren, hlava rodu
    • lady Lythene Frey, manželka Luciase
    • lady Elyana Vypren, dcera Luciase a Lythene, provdaná za sera Jona Wylda, matka Rickarda
    • ser Damon Vypren, syn a dědic Luciase

Žádné komentáře:

Okomentovat