Rod Wull

zdroj

Rod Wull se formálně říká nejmocnějšímu z horských klanů Severu, Wullů. Proto je i jejich náčelník známý prostě jako „Wull“, ačkoli třeba na Zimohradu mu uctivě říkají lord Wull. Obývají území západně od Severních hor u Ledového zálivu, ve znaku mají tři hnědé dřevěné vědro na modrém poli s šedobílým šachovnicovým okrajem a velmi nenávidí Železné ostrovy, protože v minulosti Železní často pořádali nájezdy do Ledového zálivu.

Zato Starkům jsou poměrně věrní. Třeba Theo Wull přezdívaný Vědroš po znaku jeho klanu byl loajální společník Eddarda Starka, s nímž vyrazil do Robertovy rebelie. Vyjel s ním až do Dorne k věži radosti v Rudých horách, kde se utkal se třemi rytíři královské gardy kvůli vstupu do věže, kde se ukrývala pohřešovaná Lyanna Stark. Akorát byl zabit. Eddard Thea pohřbil u blízkého hřebenu v mohyle z kamenů z věže.

A Hugo Wull přezdívaný Velký Vědroš, oddaný vyznavač starých bohů, se také svou věrnost vůbec nebojí prokázat. Je to náčelník Wullů, má tak na povel nejvíce bojovníkům ze všech severských klanů, a údajně má také největší břicho v Severních horách. A mohl by být velice důležitý pro vyčištění Severu od zrádných Boltonů, kteří ho převzali po pádu Starků ve válce pěti králů.

Jon Sníh už jako lord velitel Noční hlídky navrhl Stannisovi Baratheonovi, aby navštívil mimo jiné i Huga a zajistil si jeho spojenectví a spojenectví ostatních klanů, ale Hugovo jako nejdůležitější, místo aby vyrazil rovnou proti Hrůzovu, když plánoval osvobození Severu od Boltonů a Železných. Doufal totiž, že si takto vydobude uznání coby pravý král Sedmi království, ale pro pomoc Severu potřeboval na své straně opravdové Seveřany.

Na Jonovu radu dal, Velký Vědroš a ostatní náčelníci klanů se nakonec zavázali Stannisovi. Trvali na tom, že nemůžou tolerovat Roose Boltona na Zimohradu, respektive touží zarazit mu sekyru do hlavy, a že Arya Stark neboli „Nedovo děvče“ (protože nevěděli, že je to Jeyne Poole, kterou za Aryu vydávají), musí být zachráněna od Roosova syna Ramsayho, za něhož ji v knize provdali, aby posílili nároky Boltonů na Zimohrad. Velký Vědroš se tak připojil ke Stannisovu pochodu na Zimohrad a jsou velmi dobře připravení pro boj v kruté zimě, která nastává.

Členové rodu Wullů na začátku ságy:

  • lord Hugo Wull, zvaný Wull, Velký Vědroš, náčelník klanu Wullů

Žádné komentáře:

Okomentovat