Rod Norrey

zdroj

Norreyové jsou horský klan z výšin Severních hor na Severu, kde ze všech horských klanů sídlí nejblíž území Daru náležejícímu Noční hlídce. Nejsou to tak docela šlechtici, ač náčelník, říkající si prostě Norrey, je na Zimohradu formálně oslovován jako lord a ač mají znak se šesti zelenými bodláky na žlutém poli.

Na Severu k tomu žijí už nesmírně dlouho, jelikož se říká, že knižní Noční král, třináctý lord velitel Noční hlídky, který se rozhodl vybudovat si vlastní království, zotročit Noční hlídku a přinášet oběti Jiným se svou mrtvolnou nevěstou, a jehož jméno bylo po jeho porážce vymazáno z historie, mohl být i Norrey. A vzhledem ke svému území to nebylo jejich jediné střetnutí s hlídkou a Zdí. O mnoho staletí později se například připojili ke Creganovi Starkovi při lovu na divoké nájezdníky. Tehdy vedl Sylas Mračoun tři tisíce divokých proti Zdi, přemohl černé bratry u hradu Královnina brána a vtrhl do Daru, načež Cregan musel shromáždit nemnoho schopných bojovníků, když to bylo jen dva roky po občanské válce tanec draků, a s Glovery, Flinty, Norreyi a stovkou průzkumníků z hlídky vyjel, aby je pochytali. 

Vedle toho měl Cregan s Norreyi ještě jedno úzké pouto. Od dětství se přátelil s Arrou Norrey a když tři roky před tancem draků konečně svrhl svého strýce regenta, jenž mu odmítl předat moc i po dosažení plnoletosti, oženil se s ní. Akorát dva roky na to zemřela při porodu jejich jediného dítěte Rickona. 

A i současní Norreyové mají co dělat s divokými událostmi na tuhém Severu. Sice poslali své muže na válečné tažení do války pěti králů rozpoutané mezi Starky a Lannistery a čelili vážným ztrátám. Jejich vojáci uvázli po cestě na svatbu Edmura Tullyho na špatné straně řeky a rozmetal je ser Gregor Clegane, a jistý Owen Norrey, jeden z osobních strážců Robba Starka, byl stejně jako Robb zabit šipkou z kuše právě na této svatbě. Nicméně současná hlava rodu, vrásčitý, křehký Brandon Norrey s prohnanýma očima a stále čiperný jako starý lišák, ani jeho dědic Brandon zvaný Mladší, se nepřipojili. Doma totiž čelili jiné výzvě. 

U Zdi porazil Stannis Baratheon, samozvaný král Sedmi království, divoké útočící na Černý hrad, a táhl Severem, aby si zamýšlenou porážkou Boltonů, kteří zradili Starky na Edmurově svatbě, a Železných, kteří na Sever vpadli, zajistil věrnost poddaných. K tomu se snažil sehnat podporu, kde se dalo, a i Norreyové souhlasili se k němu přidat. Hlavně aby zachránili Aryu Stark, již provdali za Ramsayho Boltona, aby posílili pozici Boltonů na Severu (netušili, že to byla Jeyne Poole vydávaná za Aryu, a v seriálu horské klany vůbec nevystupovaly a Ramsayho si vzala pravá Sansa Stark). Se Stannisem proto vytáhl i Brandon Mladší a pomohl mu porazit Železné v Parhoku v hlubokém lese (v seriálu je tam porazili sami Gloverové s pomocí Boltonů)

Starý Brandon mezitím s dvanácti muži dorazil na Černý hrad, kde se po uklidnění situace s divokými konala svatba Alys Karstark se Sigornem, magnarem Thennů (Alys se snažila uhájit práva na svůj hrad před ambiciozními příbuznými a Sigorn se svou armádou jí měl pomoci). Akorát, protože nevěří divokým tak moc, jak moc věří ve staré bohy, vůbec se mu nezdál další nápad lorda velitele Jona Sněha, usadit divoké, kteří se vzdali a bylo jim dovoleno projít Zdí, jižně od Zdi. 

Členové rodu Norreyů na začátku ságy:

  • lord Brandon Norrey, zvaný Norrey, náčelník klanu Norreyů
    • Brandon Norrey, zvaný Mladší, syn a dědic Brandona

S neznámými příbuzenskými vztahy:

  • Owen Norrey

Žádné komentáře:

Okomentovat