Havranostrom

zdroj
Havranostrom (Raventree Hall) je hrad rodu Blackwoodů. Stojí v Říčních krajinách v Černoleském dole (což by mělo být mezi Červeným a Modrým bodcem Trojzubce, ačkoli mapy ho chybně ukazují jižně od Červeného), a přestože je tak uprostřed regionu, jenž ovládla církev Víry v Sedm, stále odkazuje i na původ Blackwoodů na Severu a je tak i celkem specifický.

Má vysoké, staré kamenné hradby porostlé mechem se čtvercovou věží na každém rohu a dvěma obrovskými čtvercovými věžemi z každé strany hradní brány. Za nimi je blátivé vnější nádvoří a prostorná dřevěná bašta a vše chrání ještě i hluboký příkop lemovaný kameny. Na druhou stranu, přestože se okolí hradu nazývá Černoleský důl, les v něm už dávno není a z okolních kopců u blízkého potoka je dobrý výhled hned na dvě hlavní hradní brány. 

V oné masivní hlavní baště má pak svůj solár lord Blackwood, a to velký a vzdušný solár s masivními trámy z tmavého dubu, vlněnými tapisériemi na zdech, křeslem s vysokým opěradlem, se zdobně mřížovanými dveřmi s kosočtvercovitými žlutými skleněnými tabulemi, a s výhledem na boží háj. 

Boží háj je přitom v Havranostromu to nejzajímavější místo. Stojí v něm prastarý, kolosální čarostrom, který už po tisíce let každý večer při západu slunce láká stovky havranů, kteří v jeho větvích tráví noc. A to bez ohledu na fakt, že je mrtvý – podle Blackwoodů ho kdysi dávno otrávili jejich sousedé a věční nepřátelé Brackeni. 

To ale nebrání v tom, aby stále zastával svou obřadní funkci. Odehrála se pod ním třeba dle náboženství starých bohů svatba bouřlivého krále Arlana III. Durrandona s dcerou lorda Rodericka Blackwooda zhruba čtyři sta let před dobytím Západpozemí Targaryeny. Což mu potom pomohlo, když Roderick rebeloval proti královskému rodu Teagů, protože Arlan prolomil obléhání Havranostromu. Jen v následující válce s Teaguy Roderick zemřel a místo, aby pak koruna připadla jemu nebo jeho dědicům, což byl jeho a Arlanův původní plán, zabral Arlan Trojzubec pro Bouřlivé království. A není ani vyloučeno, že pod čarostromem pohřbívají důležité členy rodiny, protože současný lord Tytos Blackwood tam plánuje pohřbít svého syna Lucase zabitého během války pěti králů na rudé svatbě s Robbem Starkem.

Je tak tedy zjevné, že Havranostrom postavili Blackwoodové poté, co je králové Zimy Starkové vyhnali z Vlčího lesa a oni se usadili v oblasti řeky Trojzubec v centrálním Západozemí. A od té doby následoval jejich osud.

Téměř mu třeba v jednu chvíli vládla princezna Targaryen. Lord Blackwood totiž v Havranostromu hostil královnu Alysanne a její patnáctiletou dceru Daellu v době, kdy jí rodiče hledali ženicha. Daellu tehdy velmi okouzlil Royce Blackwood i hrad, ale odmítla je, když zjistila, že se tam stále vyznávají staří bohové. O několik generací později se tam zase pořádal „vdovský trh“, jedna ze slavností po občanské válce tanci draků, kde se lady Alysanne Blackwood snažila najít pro vojáky ze Severu, pro něž už nebylo doma místo, ovdovělé ženy, osiřelé dívky nebo panství bez ochrany na jižanských sídlech. 

A o sto padesát let později se zase Havranostrom místo pod „útokem“ dam ocitl pod útokem přímo vojáků. Ve válce pěti králů, na jejím samém začátku, ho nejdřív dobyl Tywin Lannister, když vyrazil se svou armádou do Říčních krajin, protože Tytos Blackwood byl se svými vojáky v Řekotočí. Když tam ale s pomocí Severu pod velením Robba Starka porazili Jaimeho Lannistera s druhou částí západní armády, dovolil Robb Tytosovi vrátit se domů a Havranostrom osvobodit. Ne na dlouho.

Po krvavé svatbě, kde Robba zradili Walder Frey a Roose Bolton a spoustě říčních lordů nezbylo, než prohlásit věrnost režimu Lannisterů a „Baratheonů“, tedy králi Joffreymu, se Havranostrom ocitl v obležení. Lord Jonos Bracken se totiž k Lannisterům přidal rychle, zatímco Tytos se odmítal vzdát, především Brackenovi. Nakonec byl Havranostrom poslední hrad v Říčních krajinách, který odmítl uznat králem Joffreyho a po jeho smrti Tommena, dokud Tytose při jednání v Havranostromu poněkud štědrými podmínkami nepřesvědčil Jaime Lannsiter. 

zdroj

Žádné komentáře:

Okomentovat