Zlovlk

Zlovlk (direwolf) se nejlépe dá popsat jako neobvykle velký a inteligentní druh vlka. Nejsou to ale jen běžní vlci dorůstající do velikosti poníka. Mají i větší a štíhlejší hlavu s výraznější tlamou a většími zuby, v poměru s tělem delší nohy a jsou o dost silnější. Dokáží například rozdrtit kosti nebo vytrhnout člověku ruku z ramene. Jejich srst je obvykle šedá nebo černá a mají žluté nebo zelené oči, ale vyskytnout se můžou i albíni s červenýma očima.

zdroj

Přestože většina jižanů je může mít za tvory téměř mýtické, jde o skutečná zvířata z lesů a hor, a dokonce vychází i z tvorů existujících v našem světě – šelem nazvaných pravlk (Canis dirus) žijících ještě před 10 000 lety. Pravlci byli ale pořád o něco menš, než obří zlovlci. V seriálu například zlovlk Šedý vítr dosahoval nad pas svého majitele.

Jako jejich předobraz, i zlovlci na většině území Západozemí však už vyhynuli. Jako nebezpeční predátoři byli pravděpodobně často loveni a vytlačováni na sever, takže jižně od Zdi nebyl žádný spatřen už 200 let. Říká se sice, že někteří mohou žít i ve Vlčím lese nedaleko Zimohradu, jenže tyto zvěsti nikdo nepotvrdil, a tak je dlouho mohla spatřit už jen Noční hlídka a divocí za Zdí a alespoň jako podobizna zůstali na praporcích rodu Starků, kde je hlava zlovlka na bílém poli (v knize šedý běžící zlovlk na bílém poli).

Hned v prvním díle, poté, co se objevily zvěsti o Bílých chodcích, se ale, možná jako další znamení nastávajících změn a přicházející zimy, zlovlci znovu ukázali. Po popravě dezertéra Noční hlídky při cestě do Zimohradu našli Ned Stark, jeho synové a Theon Greyjoy mrtvou zlovlčici se šesti vlčaty.

Nejdřív je Ned chtěl všechna pobít, ale pak se nechal přesvědčit, že zlovlk na jeho zástavě a vlče pro každé z jeho dětí určitě něco znamená. A jak se ukázalo, nebyla to chyba. Zlovlci jsou totiž velmi společenští, ochranitelští vůči své smečce a inteligentní, takže je bylo možné vycvičit lépe než obyčejné psy, a prakticky je svázat s osudem každého z mladých Starků.

Zlovlci rodu Starků:

  • Šedý vítr – Robbův zlovlk, stal se jeho věrným vojákem, co zlikvidováním hlídky a rozprášením koní u Volského brodu zajistil seveřanům vítězství v bitvě s Lannistery. Bohužel byl zabit se svým pánem po zradě na Rudé svatbě.
  • Lady – zlovlčice Sansy, byla zabita cestou ze Zimohradu do Králova přístaviště na naléhání královny Cersei Lannister namísto Nymerie, která pokousala prince Joffreyho. Nedlouho poté se Sansa sama ocitla jako opuštěná rukojmí v Králově přístavišti a v knihách je dosud její život nejistý kolotoč.
  • Léto – zlovlk patřící Branovi, zabil najatého vraha při pokusu o Branovu vraždu, poté se svým pánem uprchl na sever a často se stával jeho očima a nohama. V seriálu byl zabit při útoku Bílých chodců a jejich nemrtvé armády, v knihách je dosud Branovým společníkem.
  • Nymeria – divoká zlovlčice divoké Aryi, která musela utéct po incidentu s Joffreym, vzdát se své rodiny a v současnosti vede obrovskou smečku vlků napříč Říčními krajinami, nelítostně likviduje každého, kdo jim zkříží cestu, a podobně jako Arya se učí odložit svou milou osobnost a stát se zabijákem - a zároveň najít rodinu, do které by taková mohla patřit.
  • Chundeláč – zlovlk patřící nejmladšímu Rickonovi, odešel společně se svým pánem a Ošou ze Zimohradu. Stejně jako Rickon dokáže být plný vzteku a hněvu a stejně jako Rickona ho v seriálu zabili ve prospěch Boltonů. V knize s ním však zatím zůstává a nikdo jistě neví, kde se právě nachází.
  • Duch – zlovlk albín, jehož si nechal Jon Sníh. Doprovázel svého pána v Černém hradu i za Zdí a stal se jeho nedílnou součástí. V knize se očekává, že by mohl hrát důležitou roli po Jonově vraždě, v seriálu spolu nakonec odešli spolu s divokými na daleký sever.

U všech se navíc projevilo zvláštní propojení, které zatím pouze Bran rozvinul (v knize se o měničství víc dozvěděl ještě Jon mezi divokými) a které ovládají měniči, totiž vstoupit do těla zvířete a vnímat jeho smysly. Ostatní sourozenci pak alespoň v knize prožívají vlčí sny, samovolné vstupování do mysli svých svěřenců. A i zlovci dokázali vycítit smrt Lady a Šedého větra na dlouhé míle daleko, takže ač jde na první pohled o pouhé severské nebezpečné bestie, není pochyb, že v nich může dřímat něco téměř magického.

Žádné komentáře:

Okomentovat